a
Diploma voor de eerste groep

Diploma voor de eerste groep

Gespecialiseerd Verzorgenden

Sinds vorige week zijn we bij Liberein maar liefst 11 Gespecialiseerd Verzorgenden rijker! De eerste lichting - die vorig jaar maart begonnen is - heeft op donderdag 13 februari het diploma in ontvangst mogen nemen.

Van rol naar functie

De functie van Gespecialiseerd Verzorgende (GV-er, in dit geval met als specialisme psychogeriatrie) is nieuw binnen Liberein en is een doorontwikkeling voor Verzorgenden IG, niveau 3. In het verleden kenden we al wel de Gespecialiseerd Verzorgende als rol, maar nog niet als functie.

Michelle Nijdam, Clustermanager Zorg: “Hierdoor was er vanuit de organisatie structureel toch te weinig aandacht voor deze rol, met als gevolg dat deze in de loop van de jaren nagenoeg verdwenen is. Door de Gespecialiseerd Verzorgende nu echt een eigen functie te geven met bijbehorende waardering, geven we aan wat de waarde is van de kennis en kunde die deze mensen met zich meebrengen.”

Diplomering GVP website

Aandacht voor persoonsgericht handelen

De basisfunctie van deze medewerkers blijft de functie van Verzorgende IG, maar de GV-er richt zich met name op persoonsgericht handelen, kijkt waar het gedrag van de cliënt vandaan komt en wat je kunt doen om hiermee om te gaan. Hij of zij zal hierop het team coachen en verbeteracties bedenken en bijstellen als dat nodig is.

De introductie van de GV-er vraagt dus soms ook andere werkwijzen binnen teams. Zo zal er door de Gespecialiseerd Verzorgende o.a. afstemming moeten zijn met de Coördinerend IG/verpleegkundige, de psycholoog en met de familie.

De GV-ers moeten gaan bijdragen aan het verminderen van onbegrepen gedrag, wat o.a. een positieve bijdrage levert aan het werkplezier van onze collega’s in het primair proces en het woongenot van onze cliënten en uiteindelijk leidt tot betere een kwaliteit van zorgverlening. Daarmee past de functie van GV-er ook heel goed in de meer individuele benadering en behoeften van onze cliënten, conform het gedachtengoed van positieve gezondheid; iets dat binnen Liberein heel hoog op de agenda staat.

Kaders

De kaders rondom deze nieuwe functie moesten binnen de organisatie gaandeweg het scholingstraject nog duidelijk worden. Het ontbreken van duidelijke kaders en de onbekendheid van de functie bij naaste collega’s en paramedici betekende voor deze groep een extra uitdaging. Het gaf in het begin veel onzekerheid en vragen. 

Michelle Nijdam: “Door vanuit Liberein nauw betrokken te bij deze eerste groep zijn we in samenspraak tot een werkwijze binnen Liberein gekomen. Daarvoor ben ik ook een aantal keren aangesloten bij de scholingsdag. We zijn extra trots op deze groep dat ze ondanks dit gebrek aan kaders toch hebben doorgezet. Gaandeweg ontstond het vertrouwen en heb ik de groep ook zien groeien in hun rol.”

En met succes, want op donderdag 13 februari heeft de groep hun diploma gekregen. Een persoon van de groep zal op een later moment nog diplomeren. In maart dit jaar start een nieuwe groep, hiervoor zijn de sollicitatiegesprekken in volle gang.