Elkaar positief stimuleren. Om zo alles eruit te halen wat erin zit. Als medewerker van Liberein doet Laura dit elke dag. Zowel bij haarzelf als bij cliënten. Laura werkt op onze locatie Klaaskateplein De Brink, een gespecialiseerde afdeling waar Geriatrische revalidatiezorg wordt geboden aan mensen die dat nodig hebben. “Iedere revalidant heeft een ander doel. Dit is afhankelijk van de diagnose, maar ook van de leeftijd en het functioneren voordat iemand wordt opgenomen. Het vraagt om een persoonlijke aanpak. Het doel behalen van een cliënt zit soms in kleine aanpassingen.”
Laura wist altijd al dat ze de ouderenzorg in wilde. Nog voordat ze afstudeerde van de opleiding Ergotherapie begon ze bij Liberein. “In de zomer heb ik op verschillende locaties van Liberein gewerkt”, vertelt Laura. Wat ze het liefste doet? Mensen helpen revalideren om ze zo hun eigen regie terug te geven.
Zorg op maat
“Het leukste aan mijn vak vind ik het opnieuw mogelijk maken van handelingen, zodat de cliënt zo veel mogelijk eigen regie terug krijgt", vertelt Laura. Vaak zijn het de dagelijkse dingen die revalidanten opnieuw leren. Zoals het smeren van een broodje of het aankleden in de ochtend. Samen met haar team stimuleert Laura revalidanten om er alles uit te halen wat er in zit. “Zo heeft een revalidant eens geleerd om met haar niet-dominante arm zichzelf weer aan te kleden. Daardoor was zelfs thuiszorg uiteindelijk niet nodig en had ze weer volledig de eigen regie. Een heel mooi resultaat!”
Kleine stapjes, grote verandering
Waar Laura’s revalidatiehart sneller van gaat kloppen? “Als je iemands zelfstandigheid ziet groeien, terwijl diegene een aantal weken geleden nog binnenkwam en volledig hulpbehoevend was. Soms is het zelf haren kammen al zo’n waardevolle vooruitgang.” Ook koken is een dagelijkse activiteit die revalidanten vaak opnieuw moeten leren. Maar achter het aanrecht staan kan al uitdagend zijn. “We testen hoeveel minuten achter elkaar de revalidant kan staan. Soms is dat een half uur, maar soms ook wel eens minder dan 10 minuten. Dan kijken we naar wat er wel mogelijk is”, vertelt Laura. Ze legt uit: “Dan zetten we hulpmiddelen in. Of we delen de handeling op. In de ochtend snijden de revalidanten zittend aan tafel de groenten. Vervolgens hoeven ze het in de middag alleen nog op het vuur te zetten. Tussendoor kunnen ze zitten.” Cliënten zijn Laura en haar team dankbaar. Laura: “Ze zeggen wel eens: toen ik hier kwam, kon ik niks en nu kan ik handelingen weer zelfstandig oppakken. Dat is geweldig.”
Jezelf ontwikkelen
Niet alleen bij revalidanten vindt Laura uitdaging belangrijk. Ook bij haarzelf. “Bij Liberein kijken we constant naar hoe we het nog beter kunnen doen. Als afdeling worden we nauw betrokken bij nieuwe projecten en plannen. We dragen ideeën aan en daar wordt echt naar geluisterd. Zo blijven we onszelf ontwikkelen." Bijscholing vindt Laura daarin belangrijk. “Gelukkig krijgen we daarvoor alle ruimte. En dat moet ook, want het is cruciaal om de juiste zorg te blijven leveren.” Naast haar baan bij Liberein werkt Laura daarom twee dagen in het ziekenhuis. “De stap vóór revalidatiezorg is meestal het ziekenhuis. Ik wilde daarom ook graag die kant hebben gezien. Dat helpt me in mijn werk bij Liberein, omdat ik zo beter snap waar iemand vandaan komt. Ik zie nu nog meer van hoe ver sommige cliënten moeten komen. Maar iedereen verdient een kans om te revalideren. En die bied ik graag, samen met mijn collega’s. Door geduld te hebben. En de revalidant op positieve wijze uit te dagen.”
Ben jij ergotherapeut en word jij na het lezen van het verhaal van Laura enthousiast? Laura zoekt nog collega's! Klik hier voor de vacature.