a
Ruben Jannink:

Ruben Jannink:

Werken in de wijk

Wat maakt het werk in de wijkverpleging zo bijzonder? Voor Ruben Jannink, sinds 2017 werkzaam bij Liberein als Coördinerend wijkverpleegkundige, is het antwoord simpel: de diversiteit, de uitdagingen én het verschil dat je maakt in het leven van mensen. In dit blog lees je over zijn dagelijkse werkzaamheden, hoe hij samen met zijn team complexe zorg regelt én waarom hij zoveel voldoening haalt uit zijn werk in de wijk. Ook werpt Ruben een blik op de toekomst van de wijkverpleging en wat dit betekent voor zorgprofessionals.

Ruben Wijkverpleging

Een veelzijdige rol in de zorg

Ruben: "Ik ben verantwoordelijk voor het coördineren van de zorg rondom onze cliënten. Dit houdt in dat ik zorgindicaties geef, complexe gesprekken voer met cliënten en hun families, en samenwerk met andere zorgverleners zoals huisartsen, ziekenhuizen en apotheken. Daarnaast ben ik ook een verbindende factor in mijn wijk, waar ik deelneem aan overleggen met de gemeente en andere zorginstanties. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat alles rondom de cliënt goed georganiseerd is."

Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid in de wijk

Wat Ruben zo aanspreekt in de wijkverpleging is de verantwoordelijkheid en zelfstandigheid die zijn werk met zich meebrengt. "In de wijk ben je als team zelf verantwoordelijk voor het leveren van zorg aan je cliënten. Je hebt veel vrijheid om te coördineren en regisseren, zowel voor de zorg die we zelf leveren, als voor de zorg die we organiseren met externe zorgverleners.”

Een hecht team

Liberein heeft vijf wijkteams die hun werkgebieden steeds meer hebben geclusterd rondom de vaste locaties. Ruben: "De samenwerking binnen de teams is goed. We werken nauw samen met elkaar en er zijn veel mogelijkheden om elkaar te ondersteunen, vooral als er iets onverwachts gebeurt. Daarnaast hebben we 'maatje teams' die elkaar helpen bij calamiteiten. Er is altijd ruimte om elkaar te helpen en samen te werken, wat het werk heel prettig maakt."

Binnen Rubens team is er een open en prettige sfeer. "We kennen elkaar goed, dit zorgt ervoor dat we elkaar goed kunnen helpen. Als er aandachtspunten zijn, geven we elkaar feedback, maar altijd op een respectvolle manier. Het team is altijd bereid om elkaar verder te helpen en gezamenlijk te groeien."

Een moment dat Ruben altijd bij zal blijven, is een situatie met een cliënt die hij goed kende. "De cliënt was erg ziek en voelde zich niet goed. Zij was iemand die altijd doorzette, maar ik zag dat het niet goed ging. De huisarts wilde afwachten, maar ik voelde dat er iets niet klopte. Ik heb de huisarts overtuigd om haar naar het ziekenhuis te sturen, en toen bleek dat ze acuut geopereerd moest worden. Het was een situatie waarbij elke seconde telde, letterlijk een kwestie van leven of dood."

De toekomst van de wijkverpleging

Volgens Ruben zal de wijkverpleging de komende jaren steeds complexer worden. "Cliënten hebben intensievere zorg nodig, en technologie speelt daarbij een steeds grotere rol. Er wordt meer van ons gevraagd, zowel op het gebied van zorgtechnologie als in gesprekken met cliënten en hun families. Gelukkig biedt Liberein goede ondersteuning en kansen voor ontwikkeling, zodat we deze uitdagingen aankunnen."

Ruben in de wijk

Ruben zoekt nog collega's!

Ruben is enthousiast over het werken in de wijk en het goede nieuws is: hij zoekt nog collega’s! Ruben: "Als je houdt van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid, dan is werken in de wijk echt iets voor jou. Je krijgt de ruimte om je kennis en vaardigheden in te zetten en uit te breiden. Het werk is veelzijdig en uitdagend! Bij Liberein krijg je de kans om te werken in een team dat jou ondersteunt. Het is een werkplek waar je kunt groeien en waar we altijd naar mogelijkheden kijken, niet naar onmogelijkheden."