Leven met de ziekte van Parkinson. Dat betekent leven met vele symptomen die het dagelijks handelen moeilijk maken. Van trillende handen en benen, tot stijfheid van de spieren of zelfs ‘bevriezen’ van de benen tijdens het lopen. Bij Liberein doen we er alles aan om de kwaliteit van leven optimaal te maken; juist voor patiënten met de ziekte van Parkinson.
Liberein biedt hiervoor een multidisciplinair team, bestaande uit een fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en diëtisten. Met deze therapeuten en een goed afgestemd behandelplan kunnen we onze cliënten beter om laten gaan met de diverse symptomen. Uiteraard zijn al deze zorgverleners aangesloten bij ParkinsonNet. Daarnaast zullen zich daar binnenkort nog onze Parkinson verpleegkundigen, psychologen en een maatschappelijk werker bij aansluiten; ook zij zijn dan ParkinsonNet opgeleid.
Wat is de ziekte van Parkinson?
De ziekte van Parkinson is een ziekte in de hersenen. De grootste problemen worden veroorzaakt door een tekort aan dopamine. Dopamine helpt bij het doorgeven van signalen in de hersenen en door de ziekte van Parkinson sterven de zenuwcellen die dit stofje maken langzaam af. De bekendste symptomen zijn:
• Tremor: het trillen van de handen, benen, kin of tong;
• Bradykinesie: het trager worden van bewegingen, moeite met starten;
• Akinesie: het moeite met starten van bewegingen;
• Hypokinesie: het ontbreken van automatische bewegingen;
• Rigiditeit: stijfheid van de spieren;
• Freezing: ‘bevriezen’ van de benen tijdens het lopen.
Veel van deze klachten komen ook voor bij Parkinsonisme. Dit is een verzamelterm voor symptomen die ontstaan bij de ziekte van Parkinson maar een andere medische oorzaak hebben. Omgaan met deze symptomen vraagt om aanpassingen en goede begeleiding. Onze ParkinsonNet geschoolde therapeuten bieden dat.
Ergotherapie.
Een ergotherapeut helpt bij problemen in de uitvoer van dagelijkse activiteiten. Dat kan gaan om het huishouden, aankleden, zitten of als u merkt u dat het lastiger wordt om u te verplaatsen. De behandeling kan bestaan uit voorlichting over hulpmiddelen, advies en/of training. Ook kan de ergotherapeut u advies geven over de aanvraag/aanschaf van een rolstoel, een hulpmiddel of woonaanpassingen. Klik hier voor meer informatie over ergotherapie van Liberein.
Dieetadvies.
De diëtist helpt u onder andere bij ondervoeding, obstipatie, een vertraagde maaglediging of het afstemmen van uw voeding op de Parkinson medicatie. U krijgt een persoonlijk advies waarbij rekening wordt gehouden met uw leefstijl en wensen. Klik hier voor meer informatie over dieetadvies van Liberein.
Fysiotherapie.
De fysiotherapeut is een deskundige op het gebied van bewegen. Zij zorgen ervoor dat er op verschillende manieren wordt aangeleerd om het bewegen zo veilig en makkelijk mogelijk te houden. Daarnaast helpen zij bij het aanleren van bewegingsstrategieën en cues. Ook houding- en balanstraining is belangrijk om bijvoorbeeld vallen te voorkomen. Klik hier voor meer informatie over fysiotherapie van Liberein.
Logopedie.
De logopedist biedt deskundige hulp bij woordvindproblemen en problemen met spraakverstaanbaarheid. Daarnaast kan de logopedist ondersteuning bieden als het kauwen en slikken moeizamer gaat en u zich verslikt. De behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit het trainen van het slikken en de spraakverstaanbaarheid of advies voor eten en drinken. Klik hier voor meer informatie over logopedie van Liberein.
Contact
Voor vragen of het wijzigen/afzeggen van uw afspraak, kunt u contact opnemen met ons secretariaat kennis- en behandelcentrum, te bereiken via 053 – 482 64 44. De planners zijn iedere werkdag bereikbaar van 8.00 – 17.00 uur.