Korsakov
Het syndroom van Korsakov is een chronische hersenaandoening, die ontstaat doordat je lichaam voor een lange tijd veel te weinig vitamine B1 binnenkrijgt. Je hersenen kunnen hierdoor beschadigd raken, met als gevolg blijvend geheugenverlies en soms ook bepaalde vormen van gedragsproblematiek.
Binnen onze locatie Bruggerbosch hebben wij een afdeling die speciaal is bedoeld voor mensen met het syndroom van Korsakov. De twee hiervoor ingerichte woongroepen bieden elk ruimte aan 12 bewoners en daar bieden wij hen dagelijkse zorg, begeleiding én structuur.
Wij zorgen ervoor dat onze bewoners zich hier prettig, veilig en gewaardeerd voelen. Dit doen wij aan de hand van een gestructureerd dagprogramma voor een zinvolle dagbesteding. Dit dagprogramma bestaat uit een aantal veelvoorkomende dagelijkse werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld boodschappen doen, de bereiding van de maaltijd en schoonmaakwerkzaamheden.
Activeren en stimuleren is daarbij erg belangrijk. We kijken dan ook juist naar wat een bewoner nog wél kan, dus naar iemands mogelijkheden in plaats van naar beperkingen. Dat wordt vervolgens vastgelegd in het begeleidingsplan van de bewoner en dit begeleidingsplan is voor ons de basis van waaruit wij werken.
Wij proberen een zo huiselijk mogelijke omgeving te creëren, waarbij we rekening houden met de behoeften die specifiek zijn voor de doelgroep én met de behoeften van onze bewoners zelf.
De werkplaats
In de werkplaats kunnen de bewoners van de Korsakov afdeling onder begeleiding verschillende werkzaamheden uitvoeren met een arbeidsmatig karakter. Zo worden hier bijvoorbeeld allerlei unieke vogelhuisjes gemaakt en nog veel meer. Per bewoner wordt ook hier gekeken naar wat iemand kan en hoe kan worden aangesloten op de behoeften van de persoon. Het werken in de werkplaats draagt bij aan de al eerder genoemde zinvolle daginvulling en structuur, maar ook aan een beter gevoel van eigenwaarde. Dat is voor ieder mens belangrijk, maar zeker ook voor deze doelgroep.
Gerontopsychiatrie
Binnen onze locatie Bruggerbosch bieden we niet alleen wonen, welzijn en behandeling aan mensen met dementie en mensen met het syndroom Korsakov, maar ook aan mensen met een zogenaamde gerontopsychiatrische zorgvraag. Kort samengevat zijn dat mensen in de leeftijd van 55 jaar en ouder, die te maken hebben met chronisch psychiatrische problemen en waarbij ook sprake is van – door ouderdom - bijkomende lichamelijke of sociale problemen.
Onze gerontopsychiatrische afdeling is een woongroep die ruimte biedt aan 11 bewoners. Daar bieden wij hen niet alleen dagelijkse zorg en begeleiding, maar ook structuur en een zinvolle dagbesteding.
Dat doen we door de bewoners actief te laten deelnemen aan veelvoorkomende dagelijkse werkzaamheden. Hierbij kun je denken aan boodschappen doen, het bereiden van de maaltijd en het uitvoeren van schoonmaakwerkzaamheden.
Activeren en stimuleren is daarbij erg belangrijk. We kijken dan ook juist naar wat een bewoner nog wél kan, dus naar iemands mogelijkheden in plaats van naar beperkingen. Dat wordt vervolgens ook vastgelegd in het begeleidingsplan van de bewoner. Dit begeleidingsplan is voor ons de basis van waaruit wij werken.
Wij proberen een zo huiselijk mogelijke omgeving te creëren, waarbij we rekening houden met de behoeften die specifiek zijn voor deze doelgroep én met de behoeften van onze bewoners zelf.