“Wij zijn Liberein. De ouderenzorgorganisatie waarbij je het niet alleen hoeft te doen. Maar ook de ouderenzorgorganisatie die uitgaat van je eigen kracht. Want wij geloven dat het in je zit. Met kernwaarden als samen, vitaal en met lef moedigen wij jou aan juist datgene eruit te halen.”
Bij Liberein bieden we intensieve, complexe en specialistische (verpleeghuis)zorg aan circa 1.350 mensen in Enschede en Glanerbrug, die zorg of ondersteuning nodig hebben. Verdeeld over zes locaties zijn er mogelijkheden voor wonen met zorg, herstelzorg, zelfstandig wonen, eventueel met wijkverpleging van Liberein. Ons zorgaanbod is gericht op diverse doelgroepen: Psychogeriatrie (PG), Korsakov, Dementie en (zeer) ernstig probleemgedrag (D-ZEP), Gerontopsychiatrie en Somatiek. Ook bieden we tijdelijk verblijf – in de vorm van geriatrische revalidatiezorg (GRZ) en eerstelijnsverblijf (ELV) – en wijkverpleging. Daarnaast omvat ons aanbod ontmoetingscentra, dagvoorzieningen en bieden wij dagbehandeling aan.
In een veranderend zorglandschap waarin we te maken krijgen met een dubbele vergrijzing en een toenemende arbeidsmarktkrapte, maakt Liberein de komende jaren de beweging ‘van zorgen voor naar zorgen dat’. Een tijd waarin ouderen steeds langer thuis zullen blijven wonen en waarin pas in een latere fase een beroep op professionele zorg gedaan kan worden. Het langer thuis blijven wonen vraagt om een andere manier van zorg verlenen en gaat uit van meer regie door de burger zelf. Deze transitieopgave is een maatschappelijke opgave waarin Liberein nauw samenwerkt met de collega’s uit de regio. Niet alleen met andere zorginstellingen maar ook met ketenpartners zoals de gemeente, woningbouwcoöperaties en organisaties uit het sociaal domein. Alleen samen kunnen we de nodige fundamentele veranderingen in de ouderenzorg bewerkstelligen.
Raad van Toezicht
Vanwege het aflopen van de statutaire termijn ontstaat er binnenkort een vacature. Dit betreft de portefeuille:
- Organisatieontwikkeling / netwerksamenwerking
De Raad van Toezicht bestaat uit vijf leden en vergadert zes keer per jaar. Daarnaast zijn er drie commissies: de Auditcommissie, Remuneratiecommissie en Commissie Kwaliteit & Veiligheid, en vindt er 1-2 keer paar jaar themasessie plaats bijvoorbeeld over ICT of Vastgoed. De verdeling over de commissies wordt in onderling overleg bepaald. De benoeming betreft een periode van vier jaar, met de mogelijkheid tot één onmiddellijke herbenoeming van nog eens vier jaar.
Algemeen profiel lid Raad van Toezicht
Binnen het team wordt gezocht naar een proactief lid Raad van Toezicht, met uitstekende analytische vaardigheden en een positief kritische benadering die leidt tot weloverwogen adviezen over essentiële en strategische vraagstukken. Deze persoon beschikt over een beschouwend vermogen, benadert kwesties vanuit diverse perspectieven en toont nieuwsgierigheid. Een mensgerichte aanpak met een sterk ontwikkelde interpersoonlijke sensitiviteit stelt hem/haar in staat zich in te leven in de belangen van zowel cliënten als medewerkers. Als teamspeler draagt deze persoon bij aan een open, laagdrempelige en samenwerkingsgerichte omgeving.
Profiel portefeuille Organisatieontwikkeling / netwerksamenwerking
Startdatum: 1 januari 2025
Wij zoeken een lid dat beschikt over de volgende functie-eisen en ervaring:
- Kennis van en ervaring met organisatieontwikkeling en complexe cultuur- en veranderingsprocessen binnen organisaties;
- Bestuurlijke affiniteit met oog voor besturings- en besluitvormingsprocessen, en een goed gevoel voor en ervaring met governance vraagstukken;
- Beschouwt vraagstukken vanuit een integrale blik met aandacht voor de verschillende aspecten van netwerksamenwerking zoals systemen, structuren, governance, ICT-netwerken, informatieveiligheid etc.;
- Van nature een netwerker; denkt domeinoverstijgend, gericht op het bundelen van krachten van professionals en organisaties;
- Ervaring in de zorg is geen vereiste of een pre. Interesse in de zorg en specifiek de ouderenzorg is dat wel. Net als ervaring met het werken in complexe samenwerkingsverbanden.
Gezien de huidige samenstelling zoekt de RvT iemand met bestuurlijke ervaring alsmede ervaring als toezichthouder.
Procedure
De werving van de nieuwe leden voor onze Raad van Toezicht vindt in eigen beheer plaats. Solliciteren kan tot uiterlijk 16 september 2024 via solliciteren@liberein.nl.
Na een briefselectie door de Raad van Toezicht nodigen we de in potentie geschikte kandidaten uit voor een gesprek met de selectiecommissie. Op basis hiervan nodigen we kandidaten al dan niet uit voor het vervolg.
Het inwinnen van referenties kan onderdeel zijn van het selectie- en benoemingstraject.
- De gesprekken met de selectiecommissie vinden plaats op 27 september tussen 10:00 en 15:00 uur, op locatie Eschpoort in Enschede.
- Een tweede ronde gesprekken met de benoemingsadviescommissie is gepland op 30 september tussen 12.30 en 15.30 uur, tevens locatie Eschpoort in Enschede.
Bezoldiging
De bezoldiging is een afgeleide van de Wet normering topinkomens. Voor Liberein is klasse IV van toepassing.
Regionale betrokkenheid & inclusie
We streven naar een divers team bestaande uit leden met verschillende achtergronden en passend bij de inclusieve organisatie. Bovendien waarderen we regionale betrokkenheid en streven we uiteindelijk naar minimaal twee teamleden met een sterk regionaal netwerk.
Contact
Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met: Dhr. Anne van der Heyden, vicevoorzitter Raad van Toezicht, aapamvdh@gmail.com, 06-1050 2163 of 053 - 482 66 34.
Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met: Corinne de Vos, secretaris Raad van Bestuur & Raad van Toezicht, corinne.devos@liberein.nl, 06-14 97 53 66.
Solliciteren
Solliciteren kan via deze link.
Stichting Liberein.
Onze missie.
Of het nu gaat om intensieve, complexe of specialistische (verpleeghuis)zorg. Thuis of op onze verschillende locaties. Bij Liberein bieden we de zorg en/of ondersteuning die nodig is. Tegelijkertijd vertrouwen we erop dat iedereen in staat is om veel zelf te doen. We moedigen daarom aan om het maximale eruit te halen, ongeacht waar je staat en waar je voor gaat. We zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de groeiende zorgvraag, en om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden.
Strategisch beleid.
De zorg van morgen vraagt vandaag al om verandering. We krijgen de komende jaren te maken met een dubbele vergrijzing en toenemende arbeidsmarktkrapte. Daarnaast zien we dat de zorgbehoeften anders worden. Mensen willen zelf de regie houden, zelfredzaam zijn en zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dit alles vraagt dat we op een andere manier gaan kijken naar de zorg die we nu en in de toekomst leveren.
Liberein wil op een actieve manier meebewegen met deze ontwikkelingen in de samenleving en in het zorglandschap. De toekomst van de langdurige zorg zal er fundamenteel anders uit gaan zien. In de Meerjarenvisie 2023-2027 van Liberein beschrijven we onze visie op de zorg en wat in aansluiting daarop onze koers voor de komende jaren zal zijn. Vanuit de visie van positieve gezondheid, waarin mensen niet hun aandoening zijn, maar het accent ligt op de mens zelf en zijn of haar veerkracht, gaan we de omslag maken van “zorgen voor naar zorgen dat”. Wat een cliënt niet meer zelfstandig kan, organiseren we samen met familie, verzorgers, de gemeente en andere organisaties. Daarbij gaan we altijd uit van de cliënt zelf: wat vindt hij/zij belangrijk? Een zinvolle dagbesteding, eigen regie, zelfredzaamheid en kwaliteit van leven zijn onze belangrijkste doelen.
Als organisatie zorgen we voor een fijn en gezond werkklimaat, waar leren en ontwikkelen de norm is, maar waar je vooral gewoon jezelf kunt zijn.
Organisatiestructuur.
Liberein is een stichting met een Raad van Bestuur en Raad van Toezicht. Onze Raad van Bestuur is eenhoofdig en wordt sinds 1 mei 2021 ingevuld door Heidi Pot-Witbreuk. De Raad van Bestuur draagt de verantwoordelijkheid voor het waarmaken van de doelstellingen van Liberein. Dit omvat de ontwikkeling van de strategie, de financiering, het beleid en het behalen van de resultaten. Ook is de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor het naleven van alle relevante wet- en regelgeving en het beheersen van de risico’s waar Liberein en haar aanverwante stichtingen mee te maken krijgen.
De samenwerking tussen de Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur is intensief, constructief en transparant. De Raad van Toezicht kent diverse rollen in het samenspel met de Raad van Bestuur; die van werkgever, adviseur en toezichthouder. De huidige leden van de Raad van Toezicht zijn: mw. Capello (voorzitter), dhr. Van der Heyden (vicevoorzitter), dhr. Mol, mw. Verbraak en mw. Aarnink.
In de afgelopen jaren is hard gewerkt aan de organisatieontwikkeling en structuur van Liberein. We streven ernaar de afstand tussen 'de top' en de teams te verkleinen, met als doel onze visie op zorg op een nog betere manier vorm te geven. In 2021 is een laag uit de topstructuur gehaald en zijn taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden opnieuw verdeeld. In 2022 is deze structuur verder bestendigd, met als resultaat een meer flexibele en duurzame organisatiestructuur. Deze structuur is ontworpen om zorgteams maximaal te ondersteunen en het gemakkelijker te maken om elkaar te vinden en te begrijpen.
De structuur zorgt voor aandacht en focus op de medewerker, met meer aandacht voor het Kennis- en Behandelcentrum en integrale verantwoordelijkheid op locatieniveau door zorgmanagers.
Kerngegevens*
Liberein kenmerkt zich door een solide financiële huishouding. Op basis van ambities en gestelde doelen verwacht Liberein de komende jaren haar positie te verstevigen.
Aantal cliënten: Circa 1.350
Aantal medewerkers: 1.525 (982 fte) + 392 vrijwilligers
Bedrijfsopbrengsten: € 92.055.200
Netto financieel resultaat: € 3.382.300
Solvabiliteit: 62,95%
* cijfers jaarverslag 2023